Een zandcement dekvloer

Wear

Een zandcementvloer is een vloer gemaakt van een mengsel van zand, cement en water. Deze vloer ligt altijd op een onderliggende, in de regel betonnen vloer. De toepassing van een zandcementvloer is drieledig. Het wordt gebruikt om de onderliggende vloer te egaliseren, om hoogteverschillen tussen 2 vloeren weg te werken of om de gehele vloer te verhogen. Een zandcementvloer is geschikt bij een minimale dikte van 3 centimeter. Een dikte van minimaal 5 centimeter geeft een beter eindresultaat. Bij een dikte vanaf 6 centimeter is het nodig om een krimpwapening te gebruiken. De techniek van deze methode wordt al beschreven rond het begin van onze jaartelling door de Romeinse architect Vitruvius als basis voor het leggen van mozaĆÆekvloeren.

Voordelen van een cementdekvloer

Een zandcement dekvloer is de meest gebuikte methode om een ondervloer af te werken. De vloer is snel en eenvoudig aan te brengen en is goed bestand tegen vocht. De vloer is geschikt voor het aanbrengen van vloerverwarming en kan worden gebruikt om bewust hoogteverschillen aan te brengen. Het leggen van een goede vloer is een klus voor een ervaren vakman. Door gebruik te maken van een volautomatische mortelinstallatie zal de mortelspecie altijd de juiste verhouding krijgen van het zand, water en cement.

Droogtijd van zandcement dekvloeren

De zandcement dekvloer droogtijd is minimaal 1 week per centimeter dikte van de vloer. Een vloer van 6 centimeter dikte heeft een minimale droogtijd van 6 weken. De uiteindelijke droogtijd is afhankelijk van enkele externe factoren zoals luchtvochtigheid en de omgevingstemperatuur. Voor het afwerken van de meeste vloeren is de richtlijn dat de cementvloer een restvochtgehalte mag hebben van maximaal 2%.

Het versnellen van de droogtijd

Een snelle droogtijd is gewenst als er sprake is van een bouwproject waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Een architect en verschillende aannemers moeten hun werkzaamheden goed op elkaar kunnen afstemmen. Dit kan worden bereikt door het toevoegen van een droogtijdversneller aan de mortelspecie. Droogtijdversneller zorgt ook voor een plastificerende en stabiliserende werking van de vloer waardoor er minder krimpscheuren ontstaan. Door deze methode zal de vertragingen in het bouwschema tot het minimum beperkt blijven. De vloer is door deze methode binnen 4 tot 5 dagen belastbaar en geschikt om naar wens verder af te werken. Er kan een slijtvaste laag op de vloer worden aangebracht of de vloer kan worden geschuurd en glad worden afgewerkt.

 

Bron: stylischcolors.eu

Comments are closed.